update status
rindu photoshoot...
syashinazara photoshooot zone..leave your jejak erk....mengikut blog ini amat di alu2 kan..

Nov 29, 2011

Tips tAke a piCturEs . .
nAk tengOk manE ? ?
Fokuskan mata anda KEATAS sedikit daripada LENSA KAMERA. Gerakkan wajah anda kedepan sedikit dan kebawahkan sedikit bahagian hujung dagu anda. Pastikan anda berasa selesa disetiap pergerakan yang anda lakukan untuk mengelakkan riak wajah yang stress ketika bergambar.sEnyUm biAr ikhlAs..
Letakkan lidah dibahagian belakang gigi anda kemudian senyum. Ia dapat membantu untuk merehatkan wajah anda.nA pOs camne nyh? ?
KAWAL PERGERAKAN TANGAN di sisi anda. Pastikan anda tidak kelihatan terpaku. Untuk menampakkan lagi kesemulajadian pergerakan anda, jauhkan tangan daripada bahagian tubuh. Tetapi pastikan pergerakan yang anda lakukan tidak melampau kerana ia akan mencacatkan gambar  yang diambil.Ok ark nYh?
Untuk mengetahui adakah WARNA yang dipakai sesuai dengan anda, mulakan menangkap gambar yang berlatangbelakangkan WARNA PUTIH, seperti dinding putih, tirai putih, dan sebagainya. Sekiranya anda rasakan sesuai, tidak ada masalah sekiranya anda bergambar pada kadar cahaya yang tidak terus kepada anda seperti dibawah pokok, didalam bilik dan pelbagai lagi.Kat siTu lah. .
Elakkan daripada menangkap gambar mengikut POLA yang anda telah tetapkan sendiri. Beri reaksi yang lebih semulajadi.hANtu daTang sUdah. .
Pastikan anda tidak MEKAP secara keterlaluan apabila bergambar. Cuba sesuaikan MEKAP Dengan Umur Anda.


pOs pOs ! !
Latih diri anda bergambar seperti Model-Model PROFESSIONAL untuk melancarkan lagi pergerakan dan untuk mengelakkan pergerakan kelihatan kaku.gAmbar BerdiRi . .
Untuk gambar dikedudukan BERDIRIkempiskan sedikit PERUT anda, buka sedikit bahagian BAHU, tegakkan bahagian belakang. Pastikan setiap pergerakan yang dilakukan anda berada didalam keadaan yang selesa.cAntik ark nyh? ?
Perhatikan gambar seorang yang PHOTOGENIK, kemudian bandingkan dengan gambar anda. Cari sudut yang paling sesuai dengan wajah anda. Berkemungkinan juga sesetengah orang lebih selesa untuk diambil gambar secara CANDID. Ia akan kelihatan lebih semulajadi.


tEnaNg. .
Untuk MENENANGKAN DIRI anda ketika bergambar, TUTUP MATA anda sebentarkemudian bukanya secara perlahan-lahan sebelum gambar anda diambil.No comments:

Post a Comment